środa, 28 listopada 2018

Upowszechnianie rezultatów projektu

Założeniem projektu Technik Technologii Żywności - zawód o wielu możliwościach na europejskim rynku pracy było podniesienie wśród jego uczestników umiejętności zawodowych oraz umiejętności związanych z gotowością do wszelkiego rodzaju modyfikacji, samodzielnego podejmowania decyzji, szybkiego przystosowywania się do nowych warunków oraz odnalezienia się w nowym środowisku. Nabyte nowe umiejętności ułatwiły i ułatwią stażystom strat  w dorosłe życie i rozpoczęcie kariery zawodowej.
Po zakończeniu mobilności, ale także podczas jego trwania rezultaty i wyciągnięte wnioski były upowszechniane w różnorodny sposób m.in. na stronie Centrum Kształcenia zawodowego i Ustawicznego nr 2 na fan page na facebooku szkoły.
Rezultaty uczniowie prezentowali podczas Dni Otwartych i targów szkół oraz w trakcie imprez odbywających się w szkole m.in. Piknik Naukowy czy w dzielnicy Festyn Rodzinny z okazji dnia dziecka w Parku Oruńskim. Przeprowadzali pogadanki i pokazy dotyczące zdrowego żywienia dla uczniów przedszkoli i szkół podstawowych oraz dla mieszkańców Oruni.

Prezentacja naszych projektów na Pikniku Rodzinnym w Parku Oruńskim w czerwcu 2018

Promocja zdrowej żywności na Pikniku Naukowym w szkole w czerwcu 2018
Prezentacja projektów w czasie Dni Otwartych





Pogadanki z dziećmi i nauka zasad dekorowania babeczek w szkolnych pracowniach

 Promocja projektów w czasie Dni Otwartych. W szkole przygotowywana jest stoisko, na którym wyznaczona osoba, która była na stażu opowiada o nim i prezentuje rezultaty.

Stażyści w trakcie Dni Otwartych o swoich doświadczeniach związanych z projektami zagranicznymi opowiadają w pracowniach technologicznych:

 W ramach promocji zdrowego stylu życia powstały także plakaty stanowiące poradniki zasad zdrowego odżywiania się, które znajdują się m.in. w szkolnej gablocie na korytarzu.





 Prowadzone są też pogadanki i warsztaty dotyczące wyrobów cukierniczych i zasad i wykonania oraz zdobienia. Uczestnikami warsztatów są przedszkolaki i uczniowie szkół podstawowych, którzy własnoręcznie przygotowują ciasto i wykonują dekoracje, a stażyści i inni uczniowie dzielą się chętnie posiadaną wiedzą i umiejętnościami.
Wypiek i dekorowanie babeczek:




wypiek i formowanie ciasta drożdżowego:



Naturalne produkty stały się także pomysłem na przygotowywanie dekoracji na konkursy i inne wydarzenia odbywające się w szkole


Promocja zdrowych koktajli smoothie podczas szkolnych wydarzeń, konkursów itp. Stażyści serwują wtedy napoje przygotowane według własnych przepisów




Zdrowa żywność dla niektórych stał się pasją a stoisko ze zdrową żywnością zorganizowano na Gdańskim Dniu Profilaktyki
a inni uczestnicy z zaciekawieniem poznawali smaczki zdrowych produktów

Upowszechnianie rezultatów odbywało się na wielu płaszczyznach w szkole i poza nią, podczas Rad Pedagogicznych, konferencji, spotkań z rodzicami i stało się ono inspiracją i motorem dla innych, aby dbać o to co jemy i jak jemy...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz