środa, 28 listopada 2018

Linki do stron dotyczących zdrowego stylu życia i odżywiania się i przepisy

W ramach projektu Technik Technologii Żywności zawód o wielu możliwościach na europejskim rynku pracy uczniowie wyszukiwali ciekawych stron, które mogą stanowić pomocny materiał dla osób chcących zdrowo się odżywiać.
http://www.izz.waw.pl/pl/
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fkcalmar.com%2Fdietetyk%2Fblog%2F%3Ffbclid%3DIwAR3iI6u71GDY6rZYhTVNQrn1WAzUlFPjs2R7VHDa3f6Rl2ryMV-gmNVPwuM&h=AT39H7rc6ARGtdnyWSRBJXkilvFfZFnr234XogGv3AUweDLLypxR0GIsv_9i2gsaAca9Ak1yqz0Val8-xG-gaMIge6jkH9MCf1UBbNU_pknM4JPAWJZxbb72B60WJ7dYUN4
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.drlifestyle.pl%2F%3Ffbclid%3DIwAR1xxf62yJzJh7B0o9ntk97eCsHQbB1GO8vjep877PQ68s5vGYL5VX7sz5U&h=AT39H7rc6ARGtdnyWSRBJXkilvFfZFnr234XogGv3AUweDLLypxR0GIsv_9i2gsaAca9Ak1yqz0Val8-xG-gaMIge6jkH9MCf1UBbNU_pknM4JPAWJZxbb72B60WJ7dYUN4


W poście tym będą dodawane także linki do stron z ciekawymi przepisami.
Przepis na humus:

Hummus
Jak przyrządzić hummus idealny? Sekretem jest odpowiednia proporcja pasty tahini, lodowata woda oraz…gotowanie ciecierzycy z łyżeczką sody oczyszczonej. To właśnie dzięki sodzie można otrzymać odpowiednio miękką ciecierzycę w czasie krótszym niż pięć albo siedem godzin.
Jeśli zasmakuje wam klasyczny hummus, spróbujcie hummusu buraczanego, dyniowego, pomidorowego, bazyliowego lub fasolowego. Wystarczy dodać te produkty do przepisu podstawowego.

  • Czas przygotowania: 1 godzina + noc namaczania


Składniki na pojemnik o objętości około 1 litra:
1 szklanka suchej ciecierzycy
1 szklanka jasnej pasty tahini
⅓ szklanki lodowatej wody
3 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól
do posypania: dobra oliwa, posiekania pietruszka, słodka papryka, orzeszki piniowe albo zatar
Przygotowanie:
  1. Dzień przed przygotowywaniem hummusu ciecierzycę zalać zimną wodą z łyżeczką sody, powinno być przynajmniej dwa razy tyle tyle wody ile ciecierzycy. Zostawić na noc.
  2. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać. Zalać dużą ilością świeżej wody, dodać łyżeczkę sody i zagotować. Gotować przez około 40 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach i będzie maślane w środku – nie może być białe i suche wewnątrz. Jeżeli ciecierzyca nie będzie dostatecznie ugotowana, to hummus będzie klapą.
  3. Ugotowaną cieciorkę odcedzić i dokładnie opłukać. Przełożyć do naczynia blendera, dodać tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Na zwyczajnym, domowym blenderze zajmuje to około 2-3 minut – jest gotowe, kiedy pasta jest aksamitna i nie ma żadnej grudki.
  4. Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej pasty dolewać powoli lodowatą wodę cały czas miksując. To najprzyjemniejszy moment całego procesu – nagle hummus zmienia kolor i nabiera przyjemnej, aksamitnej konsystencji. Ucierać hummus przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem.
  5. Przełożyć gotowy hummus do miski i posypać ulubionymi dodatkami –  obowiązkowo chlust oliwy, posiekana pietruszka, a czasem jeszcze sumak albo słodka papryka. Jeść z pitą, pieczywem lub świeżymi warzywami, przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce do 5 dni.
Porady:
  • Ciecierzyca na hummus musi być bardzo miękka, w przeciwnym wypadku hummus będzie wodnisty i grudkowaty – dlatego nie można zastąpić ugotowanej ciecierzycy tą z puszki.
  • Bardzo ważny jest też wybór tahiny, która musi być jasna, kremowa i delikatna. Dlatego najlepiej wybierać izraelskie lub libańskie tahiny.
  • Do przygotowania hummusu najlepiej użyć dużej miski i ręcznego blendera – blender kielichowy może nie poradzić sobie z gęstą i twardą masą.

Ciekawe pomysły na koktajle smoothie:-)
Poniżej przedstawiamy możliwości przygotowania smoothie, w zależności jak je przygotowujemy w sokowirówce czy blenderze i jaką konsystencję wolimy można jako bazę użyć soku jabłkowego lub pomarańczowego. Oto kilka propozycji:

  • Pomarańczowy
  • Marchwiowy
  • Papeye (papaja, mięta, jabłko, szpinak)
  • Dopalacz (gruszka, jabłko, imbir, winogrona)
  • Truskawkowa Przygoda (truskawki, pomarańcza, miód)
  • Różowa Wariacja (maliny, gruszka, ananas, pomarańcza)
  • Eliksir Młodości (acai, truskawki, jabłko)
  • Kofeina (acai, guarana, truskawki, jabłko)
  • SPA (szpinak, jabłko, awokado, ananas)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz