poniedziałek, 16 lipca 2018

Technik Technologii Żywności - zawód o wielu możliwościach na europejskim rynku pracy

Drugi projekt, jaki udało nam się zrealizować jako Centrum Kształcenia Zawodowego i ustawicznego nr 2 w Gdańsku właśnie dobiega końca.
54 uczniów i absolwentów odbyło dwutygodniowe staże w ośrodkach szkoleniowych w Dolnej Saksonii w DEULA Nienburg i DEULA Hildesheim oraz w ośrodku ILLUT w miejscowości Paulinenaue pod Berlinem.
Wszyscy zadowoleni wrócili do kraju. Niektórzy pragną wrócić do ośrodków szkoleniowych, czas pokaże jak to się ułoży.
No, a teraz kilka zdań podsumowania:
- po raz pierwszy projekt skierowany był do uczniów z obszaru kształcenia technologia żywności, z szansą na wyjazd dla cukierników i piekarzy i chyba udało się. Możemy być dumni, że praktycznie każdy mógł wyjechać na staż,
- uczniowie poznali swoje mocne i słabe strony i zwiększyli swoje umiejętności,
- każdy mógł sprawdzić swoje umiejętności językowe, taki wyjazd to najlepsza nauka języka obcego!!!
- poznaliśmy specjały kuchni niemieckiej i niektórych mogliśmy skosztować, a nawet samodzielnie je przyrządzić,
- poznaliśmy podstawy florystyki i sami mogliśmy wykonać jesienne wieńce, które bardzo spodobały się pracownikom DEULA Nienburg,
- mogliśmy uczestniczyć w warsztatach cukierniczych w hanowerskiej szkole gotowania i każdy poczuł się jak na planie Master Chefa,
- przeprowadzaliśmy analizy organoleptyczne różnych produktów, które nie zawsze nam smakowały,
- poza nauką też zwiedzaliśmy...a wszystko to zapamiętał obiektyw aparatu:-)
Wnioski:
- było warto!
- chcemy jechać jeszcze raz!
- dlaczego tak krótko!
I to co ja zapamiętam z opinii:
- "to coś najlepszego w moim życiu!"
- "Heide Park - najlepszy dzień w życiu"
Mam nadzieję, że kolejne staże i projekty będą tak samo udane!
Poniżej tylko kilka zdjęć, a reszta pojawi się w galerii.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz